Usmjerenost na krajnjeg korisnika i individualizirani pristup odlika je svih Terrinih programa i ono je što potiče Terrin tim na kontinuiranu edukaciju i jačanje kapaciteta za odgovaranje na njihove potrebe. Udruga Terra kroz svoje dugogodišnje djelovanje svoje područje djelovanja ostvaruje kroz 3 osnovna strateška cilja:

Promocija i zaštita mentalnog zdravlja u zajednici s fokusom na Rijeku

Dobro mentalno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja populacije i dobrobiti te pridonosi kvaliteti funkcioniranja pojedinaca, obitelji i zajednica. U novijim se dokumentima Europske unije na mentalno zdravlje gleda kao na preduvjet socijalnog i ekonomskog razvoja nekog društva. Sukladno tome, uloga je donositelja odluka i odgovornost raznih pomažućih profesija da djeluju na socijalne determinante koje utječu na mentalno zdravlje građana.

Udruga Terra od početka svog djelovanja provodi projekte koji su usmjereni zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja svih skupina društva besplatnom podrškom od strane stručnjaka educiranih za individualno i obiteljsko savjetovanje.

Od 2004. godine u sklopu udruge djeluje Savjetovalište Gea. U Savjetovalištu se psihoedukacijom, savjetovanjem i psihoterapijskim radom po principima sistemske terapije osnažuju se pojedinci i obitelji suočeni s izazovom nošenja s psihološkim poteškoćama te se osigurava kontekst za razvoj odnosa povjerenja kroz dostupnost i individualiziranost u pristupu. Takav pristup doprinosi očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja te doprinosi spriječavanju razvoja kroničnih psihičkih poteškoća i bolesti.

Smanjenje štete vezane uz konzumaciju droga i rizična seksualna ponašanja

Zlouporaba droga i posljedična bolest ovisnosti jedna je od najnegativnijih društvenih pojava koje ostavlja dugoročno štetne zdravstvene i socijalne posljedice na pojedinca,obitelj i društvo u cjelini. Ovisnici o drogama podložni su različitim oblicima stigme i socijalne isključenosti. Stoga su potrebne aktivnosti na ostvarenje ravnopravnog položaja tih osoba u svim sferama društvenog života. Ugrožavanje ljudskih prava pogoduje širenju HIV/AIDS-a i drugih krvlju i spolno prenosivih bolesti, što predstavlja javnozdravstveni rizik i za osobe koje ne konzumiraju droge. Navedenom pogoduju siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, delikvencija, kriminalitet te nedostaci preventivnih zdravstvenih i drugih edukacija. Stoga su bitni programi smanjenja štete, u svijetu poznati kao Harm reduction.

Iz svjetskih i domaćih iskustava vidljivo je da su programi smanjenja štete korisni i učinkoviti kada se primjenjuju kontinuirano i na odgovarajući način. Usmjeravanje mjera na populaciju koja je sklona rizičnim ponašanjima daje najbolje rezultate jer se koncentrira tamo gdje je najpotrebnije, a mjere koje se poduzimaju prilagođene su specifičnim potrebama i mogućnostima članovima upravo tih populacija.

Udruga Terra od 2001. godine provodi program Smanjenja zdravstvenih i socijalnih posljedica uzimanja droga, namijenjen intravenoznim ovisnicima i drugim rizičnim skupinama.

Povećanje opsega socijalne podrške marginaliziranim skupinama u zajednici

Udruga Terra od početka svog djelovanja radi s isključenim i marginaliziranim skupinama društva. S ciljem ostvarivanja postavljenih ciljeva Terra stalno unaprijeđuje projekte koji se temelje na praćenju svakodnevnih životnih problema i potreba marginaliziranih skupina te socijalnim potrebama i ekonomskim ograničenjima područja Primorsko-goranske županije. Podzastupljene skupine su stalno izložene u području ostvarivanja svojih prava te su u riziku od socijalne i profesionalne marginalizacije i imaju potrebu podrške, ohrabrenja i pomoći kako bi se prevladale teškoće socijalizacije i poboljšanje kvalitete života i uključenja u društvo kao odgovornog i ravnopravnog građanina

Terra kroz svoje projekte nastoji dati podršku svim marginaliziranim skupinama informiranjem, edukacijom i savjetovanjem za poticanje socijalne uključenosti.

PROJEKTI U TIJEKU

Naziv projekta Sažetak projekta Razdoblje provedbe Donatori
Stambena zajednica za bivše zatvorenike Terra Projekt provode udruga Terra i udruga Oaza sa svrhom bivšim zatvorenicima ponuditi adekvatan i detaljno strukturiran program, koji će im pomoći u stambenom zbrinjavanju,
zapošljavanju, učenju preuzimanja odgovornosti, osamostaljivanju te u konačnici i socijalnoj integraciji. Projekt osigurava prijelaznu fazu između života u zatvoru i samostalnog života bivših zatvorenika.
11.7.2019.-10.7.2021. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Budi Uključen/a, Budi Aktivan/na – projekt podrške marginaliziranim skupinama kroz informiranje, edukacije i savjetovanje Projekt provode udruga Terra i udruga Oaza sa svrhom osnaživanja pripadnika marginaliziranih skupina informiranjem, edukacijom i savjetovanjem za poticanje socijalne uključenosti i uspješno uključivanje na tržište rada u Primorsko-goranskoj županiji. 1.9.2018.-31.8.2020. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Prevencija HIV/AIDS-a među skupinama s rizičnim ponašanjem Program odgovara na opasnost širenja HIV infekcije među populacijom sa rizičnim ponašanjem, a time i na opasnost širenja na opću populaciju. Opći cilj programa je smanjenje prevalencije HIV/SPB infekcija  u populaciji sa visokorizičnim ponašanjem u Primorsko – goranskoj županiji i Istri te smanjenje rizičnih ponašanja među skupinama pod povećanim rizikom. 1.7.2018.-30.06.2019. Ministarstvo zdravstva
Smanjenje štete Program nastoji spriječiti i ublažiti zdravstvene posljedice štetnog djelovanja droga na organizam, širenje hepatitisa i ostalih krvlju prenosivih bolesti te socijalne posljedice: raspad obitelji, prestanak školovanja, nezaposlenost i socijalnu degradaciju.

Opći cilj projekta je smanjiti zdravstvene i socijalne posljedice uzimanja droga, te povećati svjesnost o odgovornosti ovisnika za vlastito zdravlje.

1.7.2018.-30.06.2019. Ministarstvo zdravstva
Program rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika Program omogućuje uspješnu socijalizaciju i rehabilitaciju liječenih ovisnika kroz individualno, grupno i obiteljsko savjetovanje. Pospješuje resocijalizaciju i uključenje liječenih ovisnika na tržište rada kroz pomoć za doškolovanje, volontiranje i zapošljavanje. 1.9.2018.-31.08.2019. Ured za suzbijanje zlouporabe droga
“Budi informiran, budi aktivan” Projekt osnažuje pozitivnu sliku o sebi mladih u učeničkim domovima koji zajedno sa studentima medicine aktivno i kreativno promiču zdrave stilove života radi prevencija ovisnosti u široj zajednici mladih. 1.9.2018.-31.08.2019. Ministarstvo zdravstva
Savjetovalište za obitelji s djecom i mladima s psihološkim poteškoćama Programom Savjetovališta osigurava se dostupnost na tržištu skupih, stoga mnogima nedostupnih, usluga psihoterapijskog tretmana za obitelji, djecu i mlade s psihičkim poteškoćama s ciljem unapređenja mentalnog zdravlja i prevencije kroniciteta. 3.12.2018.-3.12.2019. Ministarstvo zdravstva