GUIDEPOINTS: News from NADA (Summer Issue 2016)

Trening po trening, NADA se razvija u Hrvatskoj

Sara Bursać i Jo Ann Lenney

Prijevod: Mauro Lacovich

 

„Stigli ste ovako daleko, i ako ne idete naprijed, možda ćete zažaliti“ (Michael Smith)

 

I tako, ovoga lipnja 2016. godine, treći hrvatski NADA trening je održan – ovoga puta u lučkom gradu Rijeci. Sjeme ovoga treninga posijano je 2013. kada se Sara Bursać, izvršni direktor NADA, spremala na Međunarodnu NADA konferenciju u Grazu, Austrija. Pripremajući se slala je mailove različitim neprofitnim organizacijama, u Hrvatskoj, koje se bave tematikom ovisnosti. Imajući u vidu da je Graz blizu, to je bila jedinstvena prilika za upoznati Hrvatsku s NADA protokolom.

Ilinka Serdarević, predsjednica Udruge Terra, bila je jedina koja je odgovorila na poziv. Terra je neprofitna i nevladina organizacija osnovana 1998. s ciljem smanjenje širenja HIV-a/AIDS-a među intravenoznim korisnicima droga. Od tada se proširila da bi obuhvatila veću viziju Društva bez stigme, te sada uključuje zapošljavanje, edukaciju i programe društvene pravde. Serdarević je rekla „Naravno da ćemo ići“, i došla s kolegom suradnikom psihijatrom, Brankom Petrisom. Bursać je bila jako impresionirana s njihovom otvorenošću.

Na konferenciji u Grazu održan je mini trening koji je završio s četiri polaznika iz Hrvatske. Kratak i intenzivan trening primarno se fokusirao na tehniku, a kontekst i Duh NADA-e predstavljen je kroz program konferencije. U mjesecima nakon konferencije, Bursać je ostala u kontaktu sa Serdarević s ciljem dogovaranja sljedećih koraka integracije NADA protokola u postojeće aktivnosti Udruge Terra.

„Trebamo još treninga i podrške“, napisala je Serdarević u jednom od mnogih mailova koji su uslijedili. Samo slati igle očito nije bilo dovoljno, pa je Bursać zakazala prvi službeni NADA trening u Hrvatskoj na ljeto 2015. Udruga Terra je na trening poslala jednog od svojih savjetnika i outreach radnika – Maura Lacovicha. Prvi kraju vikend treninga Lacovich je ponudio koordinirati idući trening, zajamčivši da isti može biti organiziran od strane Udruge Terra.

1

I zaista, ovoga ljeta, Udruga Terra bila je domaćin treninga za osam polaznika, koordiniranog od strane
Lacovicha. Trening je uključio Branka Petrisa, psihijatra koji je prošao trening u Austriji, socijalnu radnicu Udruge Terra, članove lokalnog Tai Chi kluba, djelatnicu gradskog odjela za zdravstvo, i terapeuta iz privatne prakse. Lacovich je okupio cijelu grupu i osigurao entuzijazam i energiju potrebnu da bi nastavili s radom i osigurali svoju kompetentnost i vještinu kao acudetox specijalisti.

„Ovo je grupa koja će sve pomaknuti naprijed.“

Treningu se također pridružio Ajándok Eöry s tri druga NADA člana. Eöry je osnivač NADA-e u Mađarskoj, najstarije NADA organizacije u Europi, pa je bilo vrlo prikaldno imati ga na treningu koji će, nadamo se, rezultirati najnovijom članicom NADA-e – Hrvatskom. Dr. Smith smatra Eörya „jednim od svojih najstarijih i najboljih prijatelja u NADA-i“, čineći tako njegovo mentorstvo još posebnijim. Bursać je pisala Eöryu da mu zahvali i kaže koliko joj je drago što je odvojio vrijeme da bi došao na trening. Također je dodala „To što ste vi i vaš tim bili ovdje, ostavilo je zaista veliki utjecaj na grupu“.

Njihov posjet pomogao je stvoriti širi globalni kontekst za NADA praksu, i osigurao je izravnu podršku i ohrabrenje polaznika. (Izvanredna slučajnost bila je da je djelatnica Udruge Terre koja je prisustvovala treningu bila fluentna u mađarskom jeziku, te da je Eöry sjeo pokraj nje čim je stigao).

2Mjesec dana nakon treninga polaznici aktivno komuniciraju i koordiniraju se se preko google grupe organizirane od Lacovicha, i počeli s tjednim održavanjem tretmana u Udruzi Terra i Panteri (Tai Chi klub). Također provode NADA protokol u prihvatilištu za beskućnike.

Prihvatilište je bilo jedno od 10 mjesta koje je grupa navela kao potencijalne lokacije gdje bi se mogao uvesti NADA protokol. Uzbuđenje statusa NADA pionira u Hrvatskoj moglo se osjetiti.

„Sretan sam što su ljudi koji su došli na trening upravo oni koji su tamo i trebali biti. Ovo je grupa koja će sve pomaknuti naprijed“, rekao je Lacovich.  Planovi za trening u rujnu 2017. već se rade.

————————————

Galerija slika s treninga