U sklopu projekta „Zagovaranje iz prve ruke“ stručni tim Udruge Terra i njihovi mladi korisnici sudjelovali su u dvije edukacije o video-aktivizmu koje su pripremili i vodili edukatori s dugogodišnjim iskustvom iz udruge FilmAktiv.

Piše: Duje Prkut

Prva radionica je bila usmjerena na podizanje vještina i kapaciteta za snimanje video-klipova, dok je druga radionica bila usmjerena na osnaživanje vještina uređivanja video-klipova. U obje radionice sudjelovali su đaci romske nacionalnosti koji su već bili uključeni u aktivnosti Terre. Osim navedenih ciljeva radionice, uspješno je testirana ideja o video-aktivizmu kao posebnoj usluzi koju bi Terra pružala svojim mladim korisnicima. Naime, povratne informacije đaka su bile više nego pozitivne te se raduju novoj prilici za snimanje video-klipova. Održivosti nove usluge video-aktivizma zasigurno će doprinijeti i nova tehnička oprema osigurana u okviru ovog projekta – foto-aparat, laptop te program za uređenje video-klipova.

Đaci uključeni u edukacije morali su osmisliti jednostavnu video-priču na kojoj bi testirali svoje novousvojene vještine te uz podršku mentora finalizirati video-uradak uz primjenu specijaliziranog programa za uređenje video klipova. Pogledajte prvi video-uradak mladih đaka, za koje se nadamo da je tek prvi od mnogih.

Projekt „Zagovaranje iz prve ruke“ provodi GONG u partnerstvu s Udrugom Terra iz Rijeke i Udrugom za samozastupanje iz Zagreba. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (IPA 2012) i Ureda za udruge Vlade RH. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost GONG-a i ni na koji način ne može se smatrati da odražava gledišta Europske unije ili Ureda za Udruge Vlade RH.