Jezik je moćan – posebno kada govori o ovisnosti, mentalnom zdravlju ili invaliditetu. Stigmatizirajući jezik ovjekovječuje negativnu percepciju, dok se govor ”u prvom licu” fokusira na osobu, a ne na poremećaj.

Imamo obvezu podupirati osobe s problemom ovisnosti na njihovom putu oporavka. Jedan od načina na koji to možemo učiniti je osvještavanje koliko su riječi koje koristimo važne. Čak i suptilne promjene u našem rječniku mogu imati veliki utjecaj na smanjenje stigme i u konačnici pojedincu koji pati dati hrabrost da potraži pomoć.

Mentalna bolest pogađa mnoge, ali samo mali dio oboljelih potražiti će pomoć. Mentalno zdravlje nije uvijek vidljivo i njegova nevidljivost može dovesti do toga da se osobe osjećaju izoliranima i nemoćnima u dijeljenju svojih iskustava ili traženju pomoći. Međutim, šutnja može otežati istupanje protiv stigme i sprječavati osobe da shvate kako je bolji život moguć. Cilj je dati im do znanja kako nisu same te da su njihova iskustva vrijedna. Empatija, podrška i otvorena komunikacija su vrlo važan dio podrške našim voljenima, kao i smanjenja stigme vezane uz mentalno zdravlje.

Osobe s intelektualnim ili tjelesnim poteškoćama se također suočavaju sa stigmatizirajućom uporabom jezika koja može biti ponižavajuća. Kod biranja riječi koje koristimo važno je ne dopustiti da teškoća (nesposobnost) definira osobu ili da omogući da se na njih gleda kao na nejednake u odnosu na pojedince koji su radno sposobni.

RECI NEMOJ REĆI
Osoba s poremećajem zlouporabe droga Ovisnik, đanki, narkić
Osoba u oporavku Bivši ovisnik, čist
Osoba koja živi s ovisnošću Bori se/pati od ovisnosti
Osoba uhićena zbog kršenja zakona o zlouporabi droga Zatvorenik
Lijekovi su sredstvo liječenja Lijekovi su štaka
Imao je neuspjeh Imao je relaps, recidivirao je
Održao je oporavak Ostao je čist

 

ŠTO JE STIGMA?

Izraz se odnosi na etiketiranje, stereotipiziranje, odvajanje, gubitak statusa i diskriminaciju, koji se istodobno javljaju u situaciji moći koja omogućuje da se ove komponente razdvajaju.

 

ZAŠTO JE ZAUSTAVLJANJE STIGME VAŽNO?

Kada pojedinci osjećaju da će se suočiti sa stigmom, manja je vjerojatnost da će pružateljima usluga otkriti mentalne bolesti ili konzumaciju droge, što može otežati povezanost sa stručnim službama i podrškom. Osobe se također susreću s nižom kvalitetom njege i diskriminacije u poslu, stanovanju i ostvarivanju socijalnih prava.

Reduciranje stigme može pomoći ljudima koji žive s poremećajem konzumacije droga ili poremećajima u ponašanju da znaju da nisu sami, da su im resursi i pomoć dostupni te da nisu ograničeni ili definirani mentalnim zdravstvenim stanjem ili poremećajem konzumacije droga.

 

Izvor: https://berkslancasterlebanonlink.org/2019/06/10/inclusive-language-fights-stigma-promoting-compassionate-and-open-dialogue-the-impact-a-newsletter-by-the-pa-department-of-human-services/