Danas, 1. prosinca, obilježava se Svjetski dan AIDS-a.
Premisa obilježavanja ovog dana je informiranje javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, mogućnostima prevencije te podsjetiti o važnosti uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihovi bližnji. U prevenciji je važno rano otkrivanje i liječenje zaraze HIV-om, ali i drugih spolno prenosivih bolesti te promicanje odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca, a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je „Izjednačiti“ (engl. Equalize). To je poticaj za sve nas da radimo na rješavanju nejednakosti i doprinosimo eliminaciji infekcije HIV-om i AIDS-a.
Jedna od tema na današnjoj javnoj tribini „Hepatitis C i HIV – stigma kao simptom kojeg ne bi trebalo biti“ bila je upravo stigma koja je vezana uz AIDS.
Zahvaljujući medicinskom napretku i razvoju lijekova, infekcija HIV-om je danas postala kronična bolest s kojom je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost.
Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem. No stečeno znanje treba primjenjivati i aktivno pristupiti zaštiti zdravlja.
(HZJZ)