Danas, 25. studenog, obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama!
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan 25. studenog 1960. godine kada je diktator Rafael Trujillo dao brutalno ubiti sestre Mirabal, aktivistkinje iz Dominikanske republike.
Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o izloženosti žena seksualnom uznemiravanju, silovanjima, fizičkom, psihološkom seksualnom i ekonomskom nasilju u obitelji te drugim oblicima nasilja.
Otprilike jedna u tri žene u nekom trenutku svog života doživi tjelesno ili seksualno nasilje, najčešće od strane svog partnera. No, to se ne odnosi samo na odrasle osobe – čak gotovo četvrtina djevojaka u adolescentnim vezama doživi tjelesno ili seksualno nasilje (HZJZ).
U posljednjih sedam godina, 79% prijava kaznenih djela nasilja među bliskim osobama odnosi se na štetu žena. U porastu je i broj silovanja – lani ih je zabilježeno 15,5% više nego godinu dana ranije. Broj pokušaja silovanja također je porastao, i to za 18,8%, dok je broj kaznenih djela na štetu djece i obitelji porastao za 14,6% (izvor: Slobodna Dalmacija).
To je samo statistika iz službene evidencije MUP-a, a ta se evidencija odnosi na ono što je prijavljeno. Pravi razmjeri ovog problema zapravo su skriveni te su nevidljive brojke višestruko veće.
Najekstremniji oblik nasilja nad ženama, ubojstvo, također je u porastu. U usporedbi s 2018., zabilježen je porast od preko 50% ubijenih žena – u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane bivših ili sadašnjih intimnih partnera. U 2022. godini ubijeno je 14 žena. U većini slučajeva, ubojstvo je počinjeno od strane bliskih muškaraca, najčešće njihovi bivši ili sadašnji partneri (izvor: Slobodna Dalmacija).
Obilježavanje ovog dana važno je za senzibiliziranje i edukaciju javnosti te slanje jasne poruke da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati i da ono nije privatna stvar.