U sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ odobreno je financiranje projekta Oslonac – jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, koji udruga Terra provodi u partnerstvu s udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Gradom Rijeka. Projekt će se provoditi u periodu od 1.5.2022. do 30.9.2023.

Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava održana je danas u Zagrebu u 14 sati u Hotelu The Westin.

Na svečanoj dodjeli sudjelovali su predstavnici provedbenih tijela Poziva:

  • Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge,
  • Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za programe Europske unije,
  • Marko Pavić, predstavnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Istaknuto je kako se kroz odobrene projekte nastoji jačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond za zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje na lokalnoj razini. Također, projektima se želi unaprijediti i kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Projekti koji se ugovaraju vrijedni su više od 12 milijuna kuna, a svi projekti sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Osim projekta Oslonac, na svečanoj dodjeli uručeni su ugovori za još 19 projekata među kojima su: Projekt jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za povezano pružanje socijalnih usluga korisnicima/ama u Poreču i razvoj podrške u doba krize: “Točka na P – Podrška. Povezanost. Poreč.” Centra za građanske inicijative Poreč, “Mi-Mode: Mitigacijski model u kriznim situacijama kao odgovor na potrebe lokalne zajednice” Centra za poduzetništvo – za razvoj i promoviranje poduzetničkog ponašanja, projekt “Jači od cilja” Gradskog društva osoba s invaliditetom iz Đurđevca, projekt “Volontiranje za održivi razvoj na kopnu i otocima“ – Pozor! – Projekti i obrazovanje za održivi razvoj, Proaktivna mreža – PRONI Centra za socijalno podučavanje, “Scout city – grad po mjeri djece – II. generacije” Splitskog skautskog zbora, “Zajedno smo jači – znanjem protiv krize” Udruge za promicanje kultura “Kulturtreger” i drugi.

 

 

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.


Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.