Predstavnici udruge Terra sudjelovali su na konferenciji Novi početak u Zagrebu. Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku u okviru EU projekta ‘Novi početak’ organizirala je uvodnu konferenciju pod istoimenim nazivom 18.09.2019. godine u Kući Europe u Zagrebu s početkom u 9 sati.
Na početku konferencije projekt je predstavila voditeljica projekta Iva Jovović. Cilj projekta je stvaranje uvjeta za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu. U uvodnom govoru istaknula je: ”U ponovnom uključivanju bivših zatvorenika u našu zajednicu bitna je međusektorska suradnja. To se odnosi na sustav socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja”.
Katarina Radat, ispred Društva za socijalnu podršku istaknula je: ”Stigmatizacija bivših zatvorenika još uvijek je jako prisutna u našem društvu, zbog čega oni slabo koriste postojeće usluge u zajednici”.
U uvodnoj dijelu konferencije sudjelovala je i Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH, koja je istaknula važnost provedbe ovakvih projekata i poželjela uspješnu provedbu organizatorima, te predstavnica Ministarstva pravosuđa.
U sklopu konferencije održana su predavanja:
• Josipa Maras Babić – o resocijalizaciji osuđenika u zatvorskom sustavu
• Snježana Maloić – o reintegraciji i resocijalizaciji osuđenika na uvjetnom otpustu
• Tatjana Brozić Perić i Ruža Zelić – o ulozi sustava socijalne skrbi u resocijalizaciji osuđenika.
Nakon predavanja održana je panel rasprava na temu Uloga nevladinog sektora u resocijalizaciji osuđenika u zajednicu, na kojoj su sudjelovali i predstavnici udruge Terra te su predstavili novi EU projekt Stambene zajednice za bivše zatvorenike i dosadašnje aktivnosti u području resocijalizacije osuđenika.
U popodnevnim satima održana je radionica mapiranja pružanja socijalnih usluga bivšim zatvorenicima u zajednici.
Prezentacije predavanja i ostale informacije o konferenciji možete pogledati na
https://www.udruga-let.hr/novosti/1756/