Na Dan ljudskih prava 10.12.2016. u zagrebačkom kinu Europa održano je javno predstavljanje zaklade za ljudska prava i solidarnost SOLIDARNA.

SOLIDARNA je prva domaća privatna zaklada u Republici Hrvatskoj  koju je osnovalo 55 pojedinaca i udruga u svrhu podrške autonomiji i održivosti građanskog djelovanja na promociji i zaštiti temeljnih sloboda, socijalne i ekonomske pravde, okoliša, javnih dobara, demokracije i vladavine prava. Jedna od osnivačica zaklade je i udruga Terra. Na predstavljanju je sudjelovala suradnica udruge Terra Danijela Kažović.

Prigodom javnog predstavljanja SOLIDARNE, predsjednica Zakladne uprave Urša Raukar objasnila je motivaciju pokretanja zaklade: “Zaklada Solidarna osnovana je upravo sa željom da potakne i omogući svima da doniraju svoje znanje, svoje vrijeme, dobru volju i svoj novac da zajednički stvaramo bolje društvo”.

Zakladnici SOLIDARNE vjeruju kako promocija i zaštita svih razina ljudskih prava – od temeljnih sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja do prava na rad, dom, zdrav okoliš i javna dobra – zahtijeva trajan napor, kreativnost i otpornost na sve vrste pritiska. Stoga je njegovanje domaće filantropije za ljudska  prava nužno potrebno.  Upravo zato odlučili su pokrenuti jednu drugačiju zakladu:

Zakladu koja kreće iz zajednice i usmjerena je na zajednicu  – pojedince i inicijative koje aktivno rade na zaštiti ljudskih prava,

Zakladu koja želi mijenjati percepciju ljudskih prava, povezivati sve generacije ljudskih prava i pomoći rješavanju problema koji muče i manjine i većinu,

Zakladu koja svoju vrijednost zasniva i mjeri u društvenom, a tek onda i financijskom kapitalu,

Zakladu koju želi oplemenjivati različita dobra  – novac, znanje, rad, vrijeme, informacije  – koja pristižu iz različitih smjerova,

Zakladu koja kvalitetu cijeni više od kvantitete,

Zakladu koja odnose gradi na povjerenju i suradnji i ne skriva se iza birokracije,

Zakladu koja želi povezati domaće i inozemne izvore financiranja, uključujući demokratsku dijasporu,

Zakladu koja je otvorena za eksperimentalne modele suradničkog upravljanja i podrške, ali bez kompromisa oko transparentnosti, poštenja i odgovornosti.

Prigodom javnog predstavljanja SOLIDARNE objavljen je i prvi javni natječaj za financijske potpore „Drugotna na sav glas!“ čija su sredstva skupljena donacijama građana za podršku ženskim inicijativama širom Hrvatske za političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost žena i slobodu rodnog izražavanja.

U tematskom razgovoru o globalnim, lokalnim i osobnim izazovima rada na zaštiti ljudskih prava, uz vodstvo Vilima Matule i Maje Sever, sudjelovali su Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije), novinarka Ivana Dragičević, Vesna Teršelič (Documenta), Željka Vrbaslija (sindikat Nova Solidarnost) i Tomislav Domes (Klubtura i Pravo na grad), a javnosti je predstavljena i nova kampanja „Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma!“ koja poziva građane i različite umjetničke programe da instrumentima, opremom, podukom i donacijama podrže stvaralaštvo mladih kreativaca bez primjerene roditeljske skrbi te mladih izbjeglica.

Promociji zaklade SOLIDARNA odazvali su se njeni zakladnici i podržavatelji te javne osoba iz sfere kulture, gospodarstva, akademske zajednice, civilnog društva i politike, kao i brojni građani i građanke koji su prepoznali da solidarnost počinje susretom!

10.12.2016., Zagreb - Povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava Centar za mirovne studije organizirao je u kinu Europa predstavljanje Solidarne - zaklade za ljudska prava i solidarnost.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

10.12.2016., Zagreb – Povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava Centar za mirovne studije organizirao je u kinu Europa predstavljanje Solidarne – zaklade za ljudska prava i solidarnost.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL