Na poziv HZJZ, upravo sudjelujemo na predstavljanju studije za provedbu Pilot projekta uvođenja distribucije supstitucijske terapije metadona i buprenorfina u ljekarnama. Stručni skup organizirali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska ljekarnička komora.

U okviru aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva vezanih za reviziju postojećih Smjernica za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom i buprenorfinom, tijekom 2021., izrađena je u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom Studija o analizi terapijskih, zakonodavnih i financijskih pretpostavki i uvjeta za provedbu Pilot projekta uvođenja distribucije supstitucijske terapije metadona i buprenorfina u ljekarnama. S ciljem usklađivanja postojećih Smjernica s rezultatima evaluacije provedbe supstitucijske terapije, smanjivanja mogućnosti zlouporabe terapije, povećanja ušteda u troškovima izdavanja i liječenja neželjenih kliničkih događaja, svrha Studije bila je provesti analizu opravdanosti novog načina izdavanja supstitucijske terapije kao i definiranje stručnih, zakonodavnih i financijskih pretpostavki i procedura za njegovu integraciju u hrvatski zdravstveni sustav.

Predstavljanje rezultata Studije održava se danas, 10. prosinca 2021. u 11.30 sati u Hotelu Dubrovnik, Zagreb. Osim fizičkog sudjelovanja organizatori su omogućili i on-line sudjelovanje.

Na početku predstavljanja čuli smo pozdravne govore prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenice ravnatelja HZJZ, zatim Željka Petkovića, pomoćnika ravnatelja HZJZ. Kao predstavnica Ministarstva zdravstva na predstavljanju je uvodnu riječ dala Dunja Skoko-Poljak, dr. med.

Predstavljanje rezultata Studije bilo je izrazito zanimljivo. Čuli smo mogućnosti uvođenja distirucije supstitucijske terapije metadona i buprenorfina u ljekarnama kroz dvije moguće opcije. U Pilot projektu planirana je supstitucijska terapija u obliku magistralnog pripravka. Najveći benefit uvođenja ovakvog načina distribucije terapije je smanjenje njene zlouporabe. Rezultate Studije predstavili su: Ana Soldo, znanstvena voditeljica projekta i suradnici Igor Mucalo i Ana Bobinac, Hrvatska ljekarnička komora. Nakon predstavljanja rezultata Studije čuli smo zanimljivu i korisnu raspravu. Ostaje pričekati kada i kako će se uvođenje provesti u skoroj budućnosti.