4. prosinca 2015. godine u novim prostorima udruge Veranda održan je Okrugli stol na temu Prevencija maloljetničkih trudnoća, u sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata udruge Veranda te u sklopu projekta „Unaprjeđenje socijalnih usluga suradnjom, razvojem i edukacijom“. Okruglom stolu prisustvovalo je 10 sudionica, stručnih osoba iz područja školstva, socijalne skrbi te članice udruge „Veranda“ (Maja Volenik, Blanka Pukl, Marieta Kanižaj, Sandra Matošina Borbaš, Marina Kožul, Sanja Milković Šipek, Martina Hećimović, Jelena Pavlek Bardić, Mirela Vlašić Fištrović, Maja Šmolc). Kao cilj okruglog stola istaknuta je prevencija maloljetničkih trudnoća i odgovorno planiranje roditeljstva; upoznavanje sudionica s pravima i mogućnostima maloljetnih i mladih trudnica te njihovih partnera. Namjera je bila i ukazati na važnost zajedničke brige svih nas koji djelujemo u udrugama, institucijama i društvu općenito o neophodnoj skrbi o mladim ljudima u našoj županiji.

Zaključci okruglog stola:

  • Unatoč tome što podrška roditelja i društva često izostaje, stručnjaci u školama, udrugama i drugim institucijama moraju razgovarati o spomenutim temama i međusobno razmjenjivati informacije, a ne izbjegavati ili prešućivati viđeno i ne reagirati.
  • Međusobnim dijeljenjem informacija stvara se mreža vršnjačke pomoći.
  • Mlade treba prije stupanja u spolni odnos suočiti i s pozitivnim i s negativnim posljedicama istog, s ciljem da se preispitaju jesu li zaista spremni za moguće negativne posljedice.
  • Važnost upućivanja roditelja i mladih na literaturu (i prikupljanja iste) koja je direktno ili indirektno povezana s prevencijom maloljetničkih trudnoća.