Zagreb, 28.05.2018.

konf 28.5.2018 (1)U Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu je održana konferencija GOOD incijative o reformi obrazovanja na kojoj je sudjelovala i predstavnica udruge Terra. Ususret obilježavanju godišnjice dvaju prosvjeda pod nazivom “Hrvatska može bolje” 2016. i 2017. godine GOOD inicijativa organizirala je konferenciju pod nazivom OBRAZOVNA REFORMA KOJA PODRŽAVA GRAĐANSKU ODGOVORNOST I AKTIVNOST – PUT ILI STRANPUTICA?

Cilj konferencije je bio kroz nekoliko panel diskusija uvidjeti gdje smo s obrazovnom reformom,  predstaviti lokalne inicijative uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te otvoriti pitanje uloge roditelja u uspostavi demokratske škole. Konferencija je bila podijeljena u 3 panela.

Prvi panel odnosio se na pitanja ide li obrazovna reforma uistinu onim putem kojeg su građani prosvjedima tražili dvije godine za redom, što danas imamo, a što nam nedostaje i može li hrvatski obrazovni sustav bolje. U prvom panelu sudjelovali su Boris Jokić, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme, Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja, Eli Pijaca Plavšić, GOOD inicijativa, Iva Ivšić iz Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju.

Na drugom panelu predstavljeni su primjeri dobre prakse uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) na lokalnim razinama. Uvodno izlaganje o aktualnoj situaciji vezanoj uz građanski odgoj i obrazovanje održao je prof.dr. Berto Šalaj. Model provedbe uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u škole predstavile su predstavnice Grada Rijeke.

Na trećem panelu „Suradnja roditelja i škola u demokratizaciji škola i provedbi građanskog odgoja i obrazovanja“ predstavljeni su rezultate mini istraživanja o stavovima i razmišljanjima roditelja o Građanskom odgoju i obrazovanju te demokratizaciji škola.

Borba ne prestaje, samo mijenjamo načine borbe i Hrvatska ipak može bolje – neki su od zaključaka konferencije. S konferencije je poručeno kako obrazovna reforma nije „kratkoročni posao jednoga mandata“ nego dugoročna suradnja stručnjaka i stručnjakinja, a njenom neprovedbom politika će iznevjeriti građanstvo, kao i svoj potencijal.

konf 28.5.2018