Udruga Terra se je i ove godine uključila u obilježavanje Europskog tjedna testiranja, organizirajući besplatno i anonimno testiranje na Hepatitis C i HIV, u suradnji sa udrugom HUHIV iz Zagreba. Testiranje se održalo 26.11.2021. u Drop-in centru.

Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV obilježava se svake godine krajem studenog, ususret 1. prosincu – Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a. Tijekom ETW-a europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

HIV je virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije. Ako je osoba zaražena, HIV će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi. Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom).

Hepatitis C je zarazna bolest jetre (upala jetre) koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV). Osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete). Ova bolest je vrlo česta među osobama koje droge konzumiraju intravenozno te koji koriste tuđi pribor za ubrizgavanje. U povećanom riziku su i osobe na hemodijalizi, te zdravstveni djelatnici koji su često u kontaktu s krvlju. Znatno rjeđi je prijenos spolnim putem.  Inkubacija (vrijeme od zaražavanja do pojave prvih simptoma bolesti) hepatitisa C iznosi od 2 tjedna do 6 mjeseci. Međutim, čak 80% zaraženih nema nikakvih simptoma. Ukoliko se pojave simptomi oni uključuju umor, oslabljeni apetit, svrbež, mučninu, povraćanje, bol ispod desnog rebrenog luka, tamni urin (boja crnog piva) i svijetla (siva) stolica. Žutilo kože i bjeloočnice ima 10% oboljelih.