U ponedjeljak, 24. listopada 2016 u Kući Europe u Zagrebu održana je međunarodna konferencija “Društvena poduzeća za radnu integraciju u Europskoj uniji”. Konferenciju su organizirali ACT Grupa, Europska mreža društvenih poduzeća za radnu integraciju – ENSIE, British Council Hrvatska i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, uz podršku Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruge Terra i udruge Oaza: Dejan Travica, Dajana Lukač i Danijela Kažović.

Konferencija je okupila oko stotinu sudionika/ica – društvenih poduzetnika, predstavnika/ica zaštitnih radionica, organizacija civilnog društva koje se bave radnom integracijom te predstavnika/ica državnih institucija.

Cilj konferencije bio je informirati ključne dionike o mogućnostima, važnosti i izazovima radne integracije kroz društveno-poduzetničke pothvate, predstaviti iskustva i primjere dobre prakse iz nekoliko zemalja Europske unije te otvoriti dijalog o ovoj važnoj temi u kontekstu rane faze razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i nepostojanja sustava za radnu integraciju osoba u nepovoljnom položaju.

Među ključnim govornicima bili su Tadej Slapnik, državni tajnik u kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije, Michele Rigby iz Velike Britanije, jedna od najvećih europskih stručnjakinja u području radne integracije te Aurelie Dupres iz Europske mreže društvenih poduzeća za radnu integraciju – ENSIE sa sjedištem u Bruxellesu. Osim njih sudionike/ice su sa sa zakonskim i institucionalnim okvirom za razvoj društvenog poduzetništva i radne integracije u Hrvatskoj i drugim EU zemljama detaljno upoznali i Charlotte Gruber (Arbeit+) i Dragana Knezić (RCTZG), a prisutni su imali priliku čuti i vidjeti primjere dobre prakse iz Hrvatske (Zinka Mujkić, Okus doma), Slovenije (Igor Pavel, Šent/Dobrovita), Austrije (Kurt Soellner, Buglkraxn) i Ujedinjenog Kraljevstva (Social Firms England).

Iako društvena poduzeća za radnu integraciju imaju dugu povijest rada u nekim europskim zemljama i dalje se suočavaju s brojnim izazovima u njihovom razvoju i radu. Sadašnja situacija u Hrvatskoj je još veći izazov, s obzirom na činjenicu da još uvijek ne postoji funkcionalna institucionalna i financijska podrška za radnu integraciju i razvoj socijalnog poduzetništva, naglašeno je na konferenciji.

Provedba Nacionalne strategije za razvoj društvenog poduzetništva 2015-2020 u protekloj godini nije išla glatko (ili nije išla nikako), ali su tijekom konferencije izražena optimistična očekivanja da će u 2017. godini provedba konkretnih mjera biti podržana osiguranim financijskim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. Institucionalni dionici i donositelji odluka na nacionalnoj i lokalnoj/regionalnoj razini trebaju osigurati te preduvjete, a društveni poduzetnici i organizacije civilnog društva imaju ulogu na to ih podsjećati. Sinergijsko i proaktivno djelovanje svih aktera – akademske zajednice, civilnog društva, javnog i privatnog sektora – ključan je preduvjet za uspješan i dugoročno održiv razvoj društvenog poduzetništva i sustava radne integracije, jedan je od zaključaka konferencije.