MOLBA

Uz životopis se gotovo uvijek prilaže i popratno pismo, odnosno molba u kojem se direktno obraćamo određenom poslodavcu, dajući kratke informacije o sebi i razloge prijave baš za taj posao. Prilažemo ju čak i ako nije naznačeno da je potrebna.

Popratno pismo pruža priliku da se daje individualni pečat životopisu i da iskažete svoje specifičnosti. Molba je vrlo kratka, obično nije duža od jedne stranice (200-250 riječi), a njen cilj je da uvede poslodavca u Vaš CV, da ukaže na aktivnosti i karakteristike koje su od posebnog značaja za prijavu. Cilj molbe je da odgovori na pitanje poslodavca: Zašto bi trebao zaposliti upravo ovu osobu?

Forma – molba ima formu poslovnog pisma: vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u desnom gornjem kutu stranice. Ispod toga, sa lijeve strane, napišite ime osobe kojoj se obraćate, kao i njenu funkciju i organizaciju u kojoj radi. Ukoliko nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na firmu.

Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite sa Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice. U ovom slučaju treba završiti pismo pozdravom "Sa poštovanjem", Ukoliko ne znate ime kontakt osobe počnite sa "Poštovani/Poštovana,". Na kraju molbe navedite mjesto i datum pisanja. Ispod toga taksativno navedite koje dokumente prilažete uz prijavu. Ukoliko šaljete samo CV, dovoljno je da to spomenete u samom tekstu molbe. Ukoliko prijavu šaljete poštom, odštampajte ju na bijelom papiru A4, isto kao i Vaš CV, i stavite u bijelu kovertu.

Stuktura sadržaja – Idealna molba ne treba imati više od četiri odlomka.

Cilj prvog je da naglasi za koje se radno mjesto prijavljujete i gdje ste dobili informacije o natječaju.

U drugom odlomku treba navesti kvalifikacije i vještine koje posjedujete (vještine prezentacije, komunikacije, pregovaranja ili druge kvalifikacije relevantne za konkretno radno mjesto) koje vas čine pravom osobom za taj posao. Pažljivo pročitajte oglas, odredite potrebne kvalifikacije i provjerite još jednom da li ste vi prava osoba za taj posao. Nemojte samo navesti svoje vrline, navedite obrazloženje. Možda je najbolji način da počnete sa vašim prethodnim radnim iskustvom i time kako ste razvili kvalifikacije i vještine koje posjedujete.

Treći odlomak pokazuje zašto želite taj posao. Razmislite o tome, jer će Vas to pitanje vjerovatno čekati na intervjuu - zašto ste se prijavili baš za taj posao i baš u toj firmi. Ovdje treba iskazati jaku motivaciju i sposobnost da doprinesete radu konkretne organizacije, a da zauzvrat dobijete određenu satisfakciju (poželjno je da vaša jedina satisfakcija i motivacija nije samo novac, već da su vam bitni mogućnosti usavršavanja, napredovanja...)

Posljednji odlomak naglašava da ste voljni da poslodavcu detaljnije objasnite i pokažete svoje kvalitete prilikom intervjua.

PRIMJER MOLBA 1

PRIMJER MOLBA 2