HR | EN

KAKO NAĆI POSAO

Traženje posla je posao s punim radnim vremenom!

Traženje posla nije 'usputna aktivnost' već zahtjeva potpun angažman. Morate smisliti plan aktivnosti i svaki dan provesti puno radno vrijeme u provođenju plana i smišljanju novih načina pronalaska posla kakvog želite i zaslužujete!

Razmislite koja znanja, vještine i iskustva posjedujete:

  • onih stečenih kroz dosadašnje obrazovanje
  • stečenih na dosadašnjim radnim mjestima
  • stečenih na raznim tečajevima(strani jezici, informatika, vozački ispit i sl.)

Zašto vrijeme dok ste nezaposleni ne biste iskoristili za sjecanje dodatnih znanja i vještina?

Također, važno je osvjestiti svoje vrijednosti, osobine koje bi vam mogle koristiti na određenom radnom mjestu (točnost, pedantnost, sklonost timskom radu, individualnost..)

KAKO NAPISATI ŽIVOTOPIS

KAKO NAPISATI MOLBU

INTERVJU ZA POSAO – KAKO SE PRIPREMITI

INFORMIRANJE O SLOBODNIM RADNIM MJESTIMA

Za informiranje o slobodnim radnim mjestima, iskoristite sve mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju:

Internet

Na Internetu ćete danas naći oglašeno više slobodnih radnih mjesta nego u svim dnevnim novinama zajedno. Web siteovi za internetsko regrutiranje pružaju i mogućnost ostavljanja životopisa u bazi podataka. Neki od web siteova su:

Korporacijski web siteovi

Korporacijski web siteovi također često sadržavaju informacije o raspoloživim radnim mjestima i predviđaju mogućnost ostavljanja životopisa u bazi podataka tvrtke. Ovo je najbrži i najdirektniji način da stupite u kontakt sa željenim poslodavcem te da vaši podaci ostanu u njegovoj bazi podataka za potrebe budućih natječaja. Npr.:

Dnevne novine

Svaki dan prolistajte dnevne novine, a povremeno provjerite i tjednike ili mjesečnike. Svaka informacija je dobrodošla! Bitno je da reagirate na vrijeme. Ne želite da vaša prijava stigne među zadnjima, kada je poslodavac već izdvojio nekoliko interesantnih kandidata.

Zavod za zapošljavanje

Pratite oglasnik u Zavodu za zapošljavanje i njihove internetske stranice (www.hzz.hr). Redovito kontaktirajte sa savjetnikom u Zavodu:
Hrvatski Zavod za zapošljavanje
Područna služba Rijeka, Bulevar oslobođenja 14, 51000 Rijeka
051/406-111

Direktan kontakt s poslodavcem
Javite se direktno tvrtki u kojoj želite raditi. Pokušajte saznati ime odgovorne osobe i pošaljite joj vaš životopis ili upit
za eventualni razgovor. Pokucajte na vrata manjih tvrtki i upitajte ih da li bi osoba vašeg profila mogla biti interesantna za razvoj njihovog poslovanja.

Kontakti

Iskoristite svaku priliku za 'ispipavanje' informacija. U razgovoru s prijateljima, poznanicima, susjedima i rođacima spomenite da tražite posao i pokušajte saznati kakva je situacija u tvrtkama u kojima rade. Možda negdje uočite priliku za svoj nastup!

Važno je da se svakodnevno informirate o slobodnim radnim mjestima, da kontaktirate kadrovske službe gdje ste već predali molbu, da se javljate na svaki natječaj bez obzira što vam se čini da nemate izgleda jer možda imate krivu procjenu i da svakako ostanete uporni u traženju!